Medische hypnose

Medische hypnose

Wil je nu echt veranderen? Laat mij je door middel van hypnose helpen.  

Anja Lekkerkerker, oefentherapeut en hypnotherapeut heeft veel ervaring met behandeling van patiënten met klachten die sterk beïnvloed zijn door het brein. Heel de mens, de mens als totaliteit zien, vormt het uitgangspunt en inspiratie bij haar behandelingen.

‘De documentaire op TV van een kinderarts werkzaam in het AMC over kinderen met buikklachten zonder duidelijke medische oorzaak, overtuigde mij dat hypnose een geweldig middel kan zijn om op belemmerende gedachten en emoties meer grip te krijgen. Ik gaf al pijneducatie, lichaamsbewustzijn, mindfulness en ontspanningsoefeningen. Hypnose ging, zo bleek in deze uitzending slechts 1 stapje verder. In de diepe ontspanning (trance) kun je overtuigingen vanuit het onderbewuste positief en helpend beïnvloeden! De volgende dag schreef ik mij in voor een hypnoseopleiding. Ik vind het fantastisch dit nu ook te kunnen toepassen.

Voor welke klachten is medische hypnose geschikt

Hypnose is met name geschikt voor mentale en lichamelijke klachten waarbij het brein een rol speelt.  Denk aan meer zelfvertrouwen, minder angst, niet meer schuldig voelen.

Voorbeelden:

 • hyperventilatie/paniekaanvallen
 • stress
 • gebrek aan zelfvertrouwen/eigenwaarde
 • angsten/fobieën (tandarts/dieren/naalden/faalangst/rijangst/ overgeven/examenvrees/spreekangst /onweer et
 • buikklachten
 • slecht slapen/nachtmerries
 • knarsen/klemmen
 • verbeteren van mentale prestaties
 • overgangsklachten/PMS
 • blozen/stotteren/verlegenheid
 • overgevoeligheid voor geluiden /tinnitus
 • migraine
 • allergieën
 • functionele neurologische stoornis/conversiestoornissen
 • lichte depressie/burn-out
 • chronische pijn /fibromyalgie/chronische vermoeidheid
 • prikkelbaar darm syndroom
 • rouwverwerking
 • verbeteren van sportprestaties
 • verslavingen (alcohol, drugs, medicijnen, gokken, kopen)
Wat is hypnose

Hypnose of trance is een vorm van sterk geconcentreerde aandacht terwijl u diep ontspannen bent.  Vergelijk dit niet met  de vorm van showhypnose die je wel eens op TV ziet, waarin de hypnotiseur de controle over u heeft. Dit laatste dient een ander doel. Bij medische hypnose houdt u tijdens de oefeningen de volledige controle over u zelf. 

Hoe werkt hypnose

In de therapie leert u trance of hypnose te benutten om uw klachten aan te pakken. U krijgt suggesties  waarbij u zich bijvoorbeeld een pijnlijke buik voorstelt als een warme, zachte buik, terwijl u heel ontspannen bent. Deze gedachtenbeelden hebben een positieve invloed op de darmwerking. Veel mensen herkennen dit principe uit het volgende voorbeeld: als je alleen maar dénkt aan je lievelingseten, loopt het water al in je mond. De gedachte is voldoende om, in dit geval, uw speekselklieren aan het werk te zetten. Dit vermogen om het lichaam te beïnvloeden met gedachtes is bij hypnose nog vele malen groter.

Omgekeerd weten we ook hoe negatieve gedachten en emoties ons lichaam beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan een aanval van diarree vlak voor een spannende gebeurtenis zoals een examen.

De behandeling is gericht op lichamelijk herstel van de klachten: pijnvermindering en het vergroten van stressbestendigheid en zelfvertrouwen. Een hypnose behandeling geeft ook diepe ontspanning en rust en de mogelijkheid je positieve zelf te vinden.

Bij moderne hypnotherapie wordt er gewerkt met een minder diepe trance, waardoor de patiënt een actievere rol kan innemen.

Wie ben ik

Anja Lekkerkerker is Oefentherapeut Cesar.  Haar benaderingswijze gaat uit van het biopsychosociale model  (BPS). Heel de mens, de mens als totaliteit zien was al het uitgangspunt van mevrouw Cesar, de grondlegger van onze oefentherapie. Wetenschappelijk onderzoek onderbouwt deze visie. Opleiding en scholing maar ook ervaring van 38 jaar leidde ertoe dat in mijn behandelingen de rol van het brein een steeds grotere rol krijgt. Naast het optimaliseren van bewegen is positieve beïnvloeding van het brein mogelijk  (zowel emotie, gedachten en gedrag).  Soms blijven echter belemmerende overtuigingen bestaan (ik ben het niet waard, ik kan het niet, ik ben bang). Dit ondanks inzicht gevende gesprekken. De invloeden
vanuit het onderbewustzijn, die zijn opgebouwd in het verleden, vaak al voor het 8e levensjaar, blijven soms krachtig aanwezig waardoor er steeds weer terugval ontstaat. Juist dit kan wel door hypnosetherapie positief worden beïnvloed.

Opleiding en scholing:

 • HBO opleiding Oefentherapie Cesar
 • Haptonomieopleiding
 • Ademtherapie Jan van DIxhoorn cursussen
 • Slaapoefentherapie
 • diverse nascholingen chronische pijn
 • ACT cursus
 • Allround Hypnotherapeut
Hoe groot is de kans dat dit mij gaat helpen

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hypnotherapie een effectieve en snelle behandelmethode kan zijn. Maar net als bij veel andere behandelingen geldt, hypnose werkt niet voor iedereen. Sommige mensen ervaren al na een 1 powersessie verbetering. De veranderingen zijn, in veruit de meeste gevallen, direct en blijvend. Zelfhypnose oefeningen kunnen nodig zijn om het succes langdurig vast te houden. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de verbetering doorzet, zelfs nadat de behandeling is afgerond.

Zijn er bijwerkingen van Medische Hypnose

Is het veilig? Deze vraag komt meestal door dat wat mensen hebben gezien in films, de media of de op sensatie gerichte showhypnose. Mensen doen echter niks vanuit hun waarden en normen tijdens de hypnose wat ook niet buiten de hypnose gedaan zou worden vanuit diezelfde waarden en normen. Het onbewuste voelt dat feilloos aan en beschermt je. Sowieso is werken met hypnose en een daartoe opgeleid hypnotherapeut veilig en wordt door velen als heel prettig ervaren. Meestal voelt u zich na een hypnose sessie zeer ontspannen.

Is de behandeling voor mij effectief

Iedereen kan in hypnose gebracht worden. Voorwaarde is dat je open staat voor hypnose behandeling. Twijfel en angst moeten tijdens de behandeling niet aanwezig zijn en dus van te voren weggenomen worden.

Werkwijze

Na aanmelding krijgt u een intake formulier. Tijdens de 1e sessie bespreken we dit. Daarna volgt de hypnosesessie. Dit is vaak al voldoende om het probleem op te lossen. Soms zijn er enkele aanvullende sessies nodig waarbij we gebruik maken van andere hypnose technieken.

Kosten van Medische Hypnose

1 Powersessie: € 150,00 
Dit bestaat uit een intake en behandeling en duurt gemiddeld ongeveer 1,5 uur

Vervolgsessie (indien nodig): € 115,00

Wil je nu iets veranderen?  Laat mij je door middel van hypnose helpen. Bel ons of stuur een email.  072 5123744 of anja@oefentherapeutenalkmaar.nl

Gezondheidscentrum De Entree

Geert Groteplein 42D
1813 BM Alkmaar

Direct een afspraak maken?

mail ons,
vul het contactformulier in,
of bel 072-5123744

Je kunt ons ook volgen op Facebook

Aangesloten bij alle zorgverzekeraars