Kinderoefentherapie

Kinderoefentherapie

Kinderoefentherapie is een specialisatie van oefentherapie Cesar/Mensendieck en is gericht op het behandelen van kinderen met een stoornis of achterstand in de motorische ontwikkeling. Kinderoefentherapie helpt kinderen spelenderwijs de motorische ontwikkeling te verbeteren om problemen in het dagelijks leven op te lossen.

De beginmeting tijdens het onderzoek zal gedaan worden met de Movement-ABC. Dit is het meest gebruikte en valide testinstrument voor het vroegtijdig signaleren van motorische problemen bij kinderen van 3 t/m 16 jaar. In deze test worden de verschillende onderdelen van de motoriek getest en aan de hand van deze gegevens wordt het behandelplan opgesteld.

Binnen de oefentherapie werken we hulpvraag gericht en zal in de behandelingen met het kind gewerkt worden  aan een doel dat voor het kind betekenis heeft (bv. leren fietsen).

Wat kan u opvallen in het bewegen van uw kind?

  • motorische onrust (veel morsen en knoeien)
  • regelmatig iets laten vallen
  • moeite met veters strikken, knopen, ritsen
  • volgorde van handelingen niet goed voor ogen hebben
  • over eigen benen struikelen
  • moeite met balsporten
  • moeite met complexe vaardigheden (elastieken fietsen,touwtje springen)
  • het niet goed inschatten van kracht
  • slordig, onregelmatig handschrift en moeite met schrijven
  • slordig / onhandig omgaan met schaar, pen, bestek, etc.

 Wanneer kan kinderoefentherapie voor uw kind zinvol zijn?

De meeste kinderen bewegen van nature veel en graag. Bewegen is van alle leeftijden en behalve leuk en gezond vooral ook heel nuttig. Spelenderwijs oefenen kinderen hun spieren, zintuigen en motoriek. Ongemerkt leren ze zo de vaardigheden die ze de rest van hun leven nodig hebben. Soms blijven kinderen zonder duidelijke reden achter op hun leeftijdgenoten. Dit kan u opvallen of soms krijgt u signalen van bijvoorbeeld de leerkracht op school.

Een kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier, in zijn eigen tempo. Meestal gaat dat goed, maar soms loopt een kind een achterstand op in zijn motorische ontwikkeling. Omdat er bijvoorbeeld iets mis is met een van de zintuigen, het zenuwstelsel of het bewegingsapparaat.
Een kind met een motorische ontwikkelingsachterstand heeft extra zorg en aandacht nodig. Het moet harder zijn best doen en meer dan gemiddeld oefenen om bepaalde vaardigheden onder de knie te krijgen. Is dat ook met uw kind het geval? Dan kunnen u en uw kind baat hebben bij behandeling door de kinderoefentherapeut.

Gezondheidscentrum De Entree

Geert Groteplein 42D
1813 BM Alkmaar

Direct een afspraak maken?

mail ons,
vul het contactformulier in,
of bel 072-5123744

Je kunt ons ook volgen op Facebook

Aangesloten bij alle zorgverzekeraars