Chronische/aanhoudende pijn

Chronische/aanhoudende pijn

Wat is chronische pijn?

Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme van uw lichaam. Er is iets niet in orde en daar moet iets aan gedaan worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandelen van de oorzaak, gaat deze pijn weer over.
Pijn kan echter ook chronisch worden.

We spreken van chronische pijn:

• Wanneer pijnklachten langer dan 3 maanden blijven bestaan
• Er geen één op één relatie (meer) is met het oorspronkelijke letsel

Vaak zijn er meerdere redenen waarom de pijn blijft. Dit is in iedere situatie anders. Daarom is het belangrijk om inzicht te krijgen in je persoonlijke situatie. De oefentherapeut kan je daarbij helpen.
In onze praktijk zijn Anja Lekkerkerker en Anneke Ursem gespecialiseerd in het behandelen van chronische pijnklachten volgens het protocol van het Netwerk Chronische Pijn en lid van Netwerk ALK.

Fibromyalgie

Over de aandoening fibromyalgie bestaat nog wel onduidelijkheid. Wel bestaan er diverse theorieën die het klachtenbeeld steeds meer kunnen verklaren.

Oorzaken

Algemeen wordt aangenomen dat er niet één factor is wat het klachtenbeeld van fibromyalgie kan verklaren, maar dat er sprake is van meerdere factoren die elkaar beïnvloeden. Bij fibromyalgie worden geringe afwijkingen gevonden in de spieren, zenuwen, hersenen en het bloed. Het onderzoek richt zich op veranderingen in autonome dysfunctie, neurotransmitters, hormonen, genetische factoren in combinatie met externe stressvolle gebeurtenissen.

Chronische stress

Fibromyalgie ontstaat vaak na een periode van stress. Fibromyalgie wordt samen met chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) en prikkelbaar darm syndroom (IBS) gezien als stress gebonden pijn- en uitputtingssyndromen. Het stresssysteem is bedoeld om stabiliteit te bieden gedurende de steeds veranderende omstandigheden en eisen die er aan het leven gesteld worden. Het maakt dat we na een periode van stress weer kunnen herstellen. Als het systeem te lang onder druk komt te staan, gaat het falen met als gevolg diverse ontregelingen. Slecht slapen (het onbewuste blijft ook ’s nachts waakzaam), verminderde eetlust en verminderde aandacht en concentratie zijn veel gehoorde signalen die wijzen op een ontregeld systeem. Bij langdurige overbelasting kan het evenwicht (allostase) niet behouden worden en zullen organen en functies schade ondervinden. Het is als het ware een eindpunt (ontregeling) na jarenlange overbelasting.

Deze klachten kunnen worden behandeld met behulp van de volgende therapie: