Whiplash

Whiplash betekent letterlijk zweepslag: er is een plotselinge slingerbeweging van het hoofd en de nek ten opzichte van de romp. Hierdoor kan een verrekking of verstuiking van de nek ontstaan. whiplash letsel ontstaat meestal door een aanrijding, met name een kop-staartbotsing: daarbij wordt het hoofd plotseling sterk naar achteren en dan naar voren geslingerd. Ook een ongeluk op het werk, thuis of bij het sporten kan een nekverstuiking tot gevolg hebben. Bij whiplash letsel kunnen beschadigingen optreden in de spieren, de banden en de gewrichten van de nek. Soms kunnen ook het ruggenmerg, de hersenzenuwen of gebieden in de hersenstam beschadigd zijn.

Direct na het ongeval hebben de meeste mensen weinig of geen klachten, maar binnen 24 uur kan het beeld van nekstijfheid, nekpijn en hoofdpijn ontstaan, soms in combinatie met duizeligheid of misselijkheid. Gelukkig verdwijnen de meeste klachten weer binnen enkele weken. Blijven ze langer bestaan, dan verdwijnen ze bij 80 van de 100 mensen binnen 2 jaar.

Een enkele keer blijven de klachten bestaan of worden ze zelfs erger: er kunnen evenwichtstoornissen, concentratieproblemen, vermoeidheid en overgevoeligheid voor licht en geluid ontstaan. Dit kan ingrijpende gevolgen hebben voor het dagelijks leven. Gelukkig kunt u zelf veel aan de klachten doen.

De oefentherapeut Cesar leert u oefeningen om klachten ten gevolge van whiplash te verhelpen of verminderen. Daarnaast leert u hoe u houdingen en bewegingen kunt verbeteren die voor u van belang zijn en die samenhangen met uw klachten. De oefentherapeut begeleidt u in het vinden van een evenwicht tussen wat uw lichaam aankan (belastbaarheid) en wat u doet (belasting). Het is van belang dat u leert hoe u zelf geleidelijk uw activiteiten weer kunt opbouwen. De oefentherapeut geeft u daarbij ondersteuning binnen uw eigen grenzen. De behandeling is breed. Er wordt niet alleen veel geoefend, maar u krijgt ook voorlichting.

U leert hoe bij whiplash letsel het herstel doorgaans verloopt en hoe u dit proces zelf kunt stimuleren:

  • u krijgt inzicht in factoren die uw klachten be├»nvloeden.
  • u leert hoe u uw klachten door goede dagelijkse houdingen en bewegingen kunt verminderen.
  • u leert door ontspannings- en ademhalingsoefeningen zelf met uw klachten om te gaan.
  • u krijgt oefeningen om uw evenwicht te verbeteren.
  • u krijgt oefeningen om uw reactiesnelheid te verbeteren.

Gezondheidscentrum De Entree

Geert Groteplein 42D
1813 BM Alkmaar

Direct een afspraak maken?

mail ons,
vul het contactformulier in,
of bel 072-5123744

Je kunt ons ook volgen op Facebook

Aangesloten bij alle zorgverzekeraars