HNP (Hernia Nucleus Pulposus)

Een hernia is een uitpuilende schijf in de wervelkolom. De drie voornaamste oorzaken zijn:

  1. een aangeboren zwakte in de wervelkolom
  2. een plotselinge, verkeerde draaibeweging van de rug
  3. zwaar werk met veel tillen en bukken.

Zwakke rugspieren kunnen het risico vergroten en ook roken is een risicofactor: de kwaliteit van de tussenwervelschijven wordt daardoor minder. Een hernia betekent dat de schijf tussen twee wervels uitpuilt en op een zenuw drukt, waardoor de pijn wordt veroorzaakt. De pijn kan soms uitstralen naar billen, benen en/of voeten.

Behandeling:

Soms is het, in geval van een hernia, voldoende om 1 week rust te nemen, in overleg met de huisarts. Ook het vermijden van tillen en bukken en het versterken van de rug- en buikspieren door speciale oefeningen te doen kan helpen. Dit is de zgn. conservatieve behandeling. Wanneer echter geen verbetering is opgetreden en de pijn ondraaglijk is en¬/of er uitval van spierkracht is opgetreden dan is opereren de snelste manier om de patiënt van de pijn de verlossen.

De oefentherapeut geeft oefeningen ter versterking van het spierkorset rondom de onderrug en het bekken. Tevens tips en adviezen met betrekking tot de houding en beweging. Dit om de belasting op de tussenwervelschijf en de spieren van de onderrug te verlagen en de druk op de zenuw te verminderen ofwel weg te halen.

Vooral het aanleren van en gezonde (werk)houding is een belangrijk onderdeel van de behandeling, dit om opnieuw ontstaan van de klachten in de toekomst te voorkomen.

Gezondheidscentrum De Entree

Geert Groteplein 42D
1813 BM Alkmaar

Direct een afspraak maken?

mail ons,
vul het contactformulier in,
of bel 072-5123744

Je kunt ons ook volgen op Facebook

Aangesloten bij alle zorgverzekeraars