M. Bechterew

De ziekte van Bechterew is en reumatische aandoening die gepaard gaat met ontstekingen van de gewrichten van wervelkolom en bekken. Ook de schouder- en heupgewrichten en de gewrichten tussen het borstbeen en de ribben worden vaak aangetast. Deze ontstekingen veroorzaken pijn en stijfheid en kunnen op den duur leiden tot een verstijving van de wervelkolom. Voor de ziekte van Bechterew wordt ook vaak de Latijnse naam Spondylitis Ankylopoetica gebruikt.

Er is nog weinig bekend over het ontstaan van de ziekte. Wel bestaan er aanwijzingen die wijzen in de richting van een erfelijke of bacteriële oorzaak.

Iemand met de ziekte van Bechterew heeft last van pijn en stijfheid in de rug. Vooral in de ochtend en na lang in dezelfde houding te hebben gestaan of gezeten. Hierdoor heeft u mogelijk problemen bij houdingen en bewegingen tijdens uw dagelijkse activiteiten. Gevarieerd bewegen vermindert meestal de klachten. U kunt ook last hebben van vermoeidheid en pijn ’s nachts.

De ziekte verloopt bij iedereen verschillend. Door verstijving van de wervelkolom kan uw houding veranderen. Soms worden ook de gewrichten tussen het borstbeen en de ribben aangetast. Dit kan leiden tot minder beweeglijkheid van het borstbeen, waardoor het ademhalen moeilijker kan worden. Ook kunnen mensen met Bechterew oogontstekingen hebben.

De algemene doelstelling van oefentherapie Cesar is het bevorderen van het functioneren en het welbevinden van de patiënt binnen haar/zijn persoonlijke grenzen en mogelijkheden. De oefentherapeut Cesar richt zich darbij op het verbeteren van houdingen en bewegingen die voor u van belang zijn en die samenhangen met de klachten. Daarnaast besteedt de oefentherapeut aandacht aan het stimuleren van de beweeglijkheid van de aangedane gewrichten en het verbeteren van de lichamelijke conditie.

Regelmatig en gevarieerd bewegen is van essentieel belang voor u. Dit geldt zowel voor de actieve als de niet-actieve periodes van de ziekte. Daarom is het belangrijk dat u goede houdingen en bewegingen in de dagelijkse activiteiten aanleert, gericht gaat oefenen en gaat sporten. De oefentherapeut Cesar zal u leren omgaan met de klachten en de belasting in het dagelijks leven. In de behandeling wordt ingespeeld op uw eigen houdings- en bewegingsgewoonten.

De therapie is gericht op:

  • het corrigeren van uw houdingen en bewegingen.
  • het verbeteren van de beweeglijkheid van uw wervelkolom en uw andere aangedane gewrichten.
  • het bevorderen van uw conditie.
  • het verbeteren van uw coördinatie en balans.
  • het geven van informatie, advies en begeleiding.

Gezondheidscentrum De Entree

Geert Groteplein 42D
1813 BM Alkmaar

Direct een afspraak maken?

mail ons,
vul het contactformulier in,
of bel 072-5123744

Je kunt ons ook volgen op Facebook

Aangesloten bij alle zorgverzekeraars