Astma

Astma, longemfyseem en chronische bronchitis werden vaak met een naam aangeduid: CARA. Ze hebben allemaal te maken met ontstekingen van de luchtwegen. Maar de ontsteking bij astma heeft een andere oorzaak dan die bij chronische bronchitis en longemfyseem. Ook de behandeling is anders. Vandaar dat nu wordt gesproken over astma en COPD (chronic Obstructive Pulmonary Diseases).

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Mensen met astma kunnen soms moeilijk ademhalen: zij worden kortademig, ademen “piepend” of moeten hoesten. Dit komt doordat hun luchtwegen snel geprikkeld raken door allerlei stoffen. Veel mensen met astma zijn allergisch. De aanleg voor astma en voor allergieen is erfelijk.

Ongeveer een op de tien Nederlanders heeft luchtwegklachten. Dat zijn 1,6 miljoen mensen. Twee op de honderd heeft daardoor ernstige beperkingen. Dat zijn 300.000 mensen. Twintig tot veertig procent van het ziekteverzuim in Nederland komt door luchtwegklachten (astma en COPD).

Wij helpen u door ademhalings- en ontspanningsoefeningen, alsmede door advisering over sanering en medicijngebruik, de klachten onder controle te houden en beperkingen in het dagelijks leven zoveel mogelijk te minimaliseren. Tevens wordt door beweging en sport het uithoudingsvermogen beter, men wordt leniger, behendiger en krijgt meer spierkracht. Dat geeft meer zelfvertrouwen en een goed gevoel. De ademhaling is beter te controleren. Ook kan de longinhoud toenemen en worden de ademhalingsspieren sterker.

Gezondheidscentrum De Entree

Geert Groteplein 42D
1813 BM Alkmaar

Direct een afspraak maken?

mail ons,
vul het contactformulier in,
of bel 072-5123744

Je kunt ons ook volgen op Facebook

Aangesloten bij alle zorgverzekeraars