Ademtherapie

Hieronder valt de behandeling van klachten zoals hyperventilatie, ademdysregulatie, astma, COPD, maar ook klachten die kunnen ontstaan door overmatige spanning of angst. Ademen is zo gewoon dat we er meestal niet bij nadenken. Het gaat vanzelf, onbewust, maar gaat niet altijd vanzelf goed. Te snel of te diep ademen gaat ook vaak onbewust.

Bij hyperventilatie denkt u waarschijnlijk aan heftige aanvallen van benauwdheid en flauwvallen, maar u kunt ook gaan hyper(=veel) ventileren(=ademen) als u verkeerd/dysfunctioneel ademt door benauwdheid bij astma of COPD of nadat u een langere tijd van stress of zorgen heeft gehad. Er is sprake van een dysregulatie (ontregeling) in de ademhaling, deze kan verschillende klachten veroorzaken. 

In de therapie maken wij u bewust van uw eigen ademhaling en u krijgt meer kennis over de verschillende manieren van ademen. Door deze bewustwording en kennis, begrijpt u beter wat er gebeurt. Als u bijvoorbeeld hyperventileert hoeft u er niet meer bang voor te zijn en kunt u de hyperventilatie opvangen en beter grip krijgen op de situatie. Dan kunt u leren om op een betere manier te ademen. Uw klachten zullen dan verminderen.

We maken gebruik van ademoefeningen, ontspanningsoefeningen en de methode van Dixhoorn. U leert lichaamsbewuster en minder gespannen te zijn, zodat er weer een juiste balans kan ontstaan. Ook houding en beweging komen aan bod, een goede ademhaling heeft de ruimte nodig, dus een goede strekking en het verminderen van onnodige lichaamsspanning in bewegingen is heel belangrijk om de juiste ademhaling ook op lange termijn te kunnen handhaven. 

Gezondheidscentrum De Entree

Geert Groteplein 42D
1813 BM Alkmaar

Direct een afspraak maken?

mail ons,
vul het contactformulier in,
of bel 072-5123744

Je kunt ons ook volgen op Facebook

Aangesloten bij alle zorgverzekeraars