Fibromyalgie en Chronische pijn

De diagnose Fibromyalgie leidt vaak tot een verwijzing naar een oefentherapeut van het Netwerk Chronische Pijn. Anja Lekkerkerker houdt zich meer dan 25 jaar bezig met behandeling van fibromyalgie. Na 15 jaar het multidisciplinair programma 'actief leven met Fibromyalgie' aangeboden te hebben bieden we nu behandeling op maat. Graag geef ik je tools om een waardevol leven te leiden, waarbij de impact van pijn zo klein mogelijk is.

Over de aandoening fibromyalgie bestaat nog wel onduidelijkheid. Wel bestaan er diverse theorieën die het klachtenbeeld steeds meer kunnen verklaren.

Oorzaken

Algemeen wordt aangenomen dat er niet één factor is wat het klachtenbeeld van fibromyalgie kan verklaren, maar dat er sprake is van meerdere factoren die elkaar beïnvloeden. Bij fibromyalgie worden geringe afwijkingen gevonden in de spieren, zenuwen, hersenen en het bloed. Het onderzoek richt zich op veranderingen in autonome dysfunctie, neurotransmitters, hormonen, genetische factoren in combinatie met externe stressvolle gebeurtenissen.

Chronische  stress

Fibromyalgie ontstaat vaak na een periode van stress. Fibromyalgie wordt samen met chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) en prikkelbaar darm syndroom (IBS) gezien als stress gebonden pijn- en uitputtingssyndromen. Het stresssysteem is bedoeld om stabiliteit te bieden gedurende de steeds veranderende omstandigheden en eisen die er aan het leven gesteld worden. Het maakt dat we na een periode van stress weer kunnen herstellen. Als het systeem te lang onder druk komt te staan, gaat het falen met als gevolg diverse ontregelingen. Slecht slapen (het onbewuste blijft ook ’s nachts waakzaam), verminderde eetlust en verminderde aandacht en concentratie zijn veel gehoorde signalen die wijzen op een ontregeld systeem. Bij langdurige overbelasting kan het evenwicht (allostase) niet behouden worden en zullen organen en functies schade ondervinden. Het is als het ware een eindpunt (ontregeling) na jarenlange overbelasting.

Behandeling

De behandeling van fibromyalgie vraagt om een multidimensionale aanpak en bevat verschillende componenten afhankelijk van wat iemand nodig heeft om er voor te zorgen dat de impact van pijn zo klein mogelijk wordt en dat je meer grip krijgt op je leven.

Afhankelijk van de pijnanalyse wordt een keuze gemaakt in de volgende behandelmogelijkheden: Pijneducatie (wat is pijn), hoe kan ik invloed uitoefenen op mijn pijn, herstellen van balans en verbeteren van lichaamsbewustzijn, beter slapen en ook het aanleren van een goede activiteiten weging. Vaak zullen we ons richten op stapsgewijs je belastbaarheid te vergroten. Het doel is altijd het verkleinen van de impact van pijn op je leven en dat je weer meer grip krijgt op je leven en je weer doet wat je belangrijk vindt.

 

 

 

Gezondheidscentrum De Entree

Geert Groteplein 42D
1813 BM Alkmaar

Direct een afspraak maken?

mail ons,
vul het contactformulier in,
of bel 072-5123744

Je kunt ons ook volgen op Facebook

Aangesloten bij alle zorgverzekeraars